piątek, 9 listopada 2012

SAŁATKA PYCHA BROKUŁ W TOWARZYSTWIE NITEK MAKARONOWYCH I KUKURYDZY


Mam dla Was dzisiaj prościusieńki przepis na "co by tu dzisiaj zjeść do obiadu:-)
Sałatka ta jest naprawdę szybka w przygotowaniu, tania i przede wszystkim bardzo zdrowa. Zawiera tylko cztery składniki:
150 g różyczek brokuła (źródło witaminy C i kwasu foliowego)
20 g makaronu nitki (zdrowe węglowodany zawsze wskazane)
20 g kukurydzy    (źródło witamin: D, E, A i K oraz z grupy B)
łyżeczka oliwy z oliwek (żeby witaminki D i K mogły się rozpuścić)

Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie (1 łyżeczka cukru powoduje, że brokuł jest pysznie chrupiący) ok. 8 minut od zagotowania. Makaron również gotujemy w osolonej wodzie al dente przez kilka minut. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy razem z oliwą z oliwek i już:)

Dla tych, którzy nie muszą liczyć kalorii polecam pyszny sosik do tej sałatki, zamiast oliwy z oliwek:
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
kilka zmiażdżonych ziaren zielonego kardamonu (niestety dość ciężko dostępny, ale może być suszony)
sól, pieprz





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz