czwartek, 8 listopada 2012


LEKKI DORSZ Z BRĄZOWYM RYŻEM I SURÓWKĄ Z PEKINKI, POMIDORA I OGÓRKA

Witam wszystkie moje potencjalne Czytelniczki:)
Wstał dziś nowy, piękny dzień, moja Córka co prawda kolejną nockę z rzędu przeżywa bolesne ząbkowanie, ale na szczęście w ciągu dnia jest radosna jak Skowronek. Korzystając z chwili wolnego (dziadkowie stanęli na wysokości zadania i zabrali Małą na jesienny spacer) postanowiłam wkleić przepis na pyszny, lekki i co najważniejsze niezwykle prosty sposób na zdrowy obiad:)


LEKKI DORSZ Z BRĄZOWYM RYŻEM I SURÓWKĄ Z PEKINKI, POMIDORA I OGÓRKA

Składniki:

100 g filetu z dorsza (lub innej, niskotłuszczowej ryby)
30 g brązowego ryżu
kilka listów kapusty pekińskiej
średni pomidor
pół niedużego ogórka
mała marchewka
świeży koperek
3 łyżeczki oliwy z oliwek
dowolna mieszanka przypraw do ryb
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Dorsza kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy przyprawą do ryb, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na minimum 10 minut do lodówki. W tym czasie zagotowujemy wodę z połową łyżeczki soli i wsypujemy do niej ryż, który musimy gotować ok 25-30 minut. Zanim zaczniemy smażyć rybkę przygotowujemy surówkę: pekinkę, pomidor, ogórek kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz, 2 łyżeczki oliwy z oliwek oraz sok z cytryny.  Pod koniec gotowania ryżu możemy usmażyć dorsza. Na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i wrzucamy rybę, smażymy krótko (ok 10 minut) co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypiekła.
Smacznego!


Danie nie jest jakieś szczególnie wyszukane:) Po prostu podaję przepis na to, co jest pyszne, zdrowe i znane od dawien dawna. Ryba może być naprawdę pyszna i wcale nie trzeba traktować jej trylionową ilością tartej buły, jajek, oleju i innych mąk;p Pozdrawiam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz