SURÓWKA A'LA GRECKA, CZYLI COŚ POMIĘDZY
Przedstawiam jedną z moich ulubionych surówek, którą przeważnie przygotowuję do obiadu, jeśli pod ręką mam zielone oliwki (czarnych moje wyrachowane podniebienie nie preferuje;p). Na niewielką porcję potrzebne będą:
kilka listków sałaty pekińskiej
2 małe pomidory
2 małe ogórki konserwowe
pół czerwonej papryki
kilka zielonych oliwek
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a na 15 minut przed podaniem polewamy domowym vinegretem, do którego zrobienia potrzeba:
2
łyżki oliwy z oliwek
1
łyżka soku z cytryny
1
łyżeczka musztardy dijon
sól i
pieprz do smaku
Surówka smakuje naprawdę wybornie zarówno solo jak i w towarzystwie np pieczonej pałki z kurczaka i kaszy gryczanej:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz